- przez Testimo_Admin
Makarony to uniwersalny sposób na szybki i smaczny obiad. Ilość dodatków, które można do nich użyć, jest ogromna. Dziś będzie to przepis “Makaron w sosie porowo-śmietanowym” ze składników, które objęte są promocją w aktualnej gazetce Lewiatan.
Składniki na makaron w sosie śmietanowo-porowym – przepis
Wszystkie składniki to produkty objęte promocją w aktualnej gazetce Lewiatan. Potrzebne więc będą:
- Makaron świderki lub spaghetti wedle uznania – opakowanie 400 g,
- Szynka wysokiej jakości – 200 g,
- Por – 1 sztuka,
- Masło – kilka łyżek (około 70 g),
- Śmietana 18% 330 g,
- sól i pieprz
Z podanych składników przygotuje się danie dla czterech osób. Rodzaj makaronu można wybrać adekwatnie do swoich preferencji, ale najlepiej sprawdzą się do tego celu świderki lub pióra.
Przygotowanie – przepis na danie “Makaron w sosie śmietanowo-porowym”
W pierwszej kolejności należy oczyścić oraz umyć pora. Do sosu porowo-śmietanowego najlepiej sprawdzą się te bardziej zielone części, więc biały koniec można odkroić i przeznaczyć na inny cel. Pozostawiamy więc te najbardziej delikatne, zielone części, a połamane i zniszczone liście usuwamy. Warzywo należy pokroić w cienkie paski. Najlepiej więc łodygę najpierw przekroić na mniejsze części, każdą z nich wzdłuż na pół i potem jeszcze w paski o długości około 4 centymetrów i szerokości około 0,5 – 1 centymetra.
Podobnie przygotowujemy szynkę. Dobrej jakości wędzonkę, podobnie jak pora, należy także pokroić w paski. Mogą być one nieco szersze i grubsze.
Kolejnym krokiem do przygotowania sosu jest rozpuszczenie na patelni masła i dodanie do już rozgrzanego tłuszczu pokrojonej szynki oraz pora. Składniki te należy delikatnie dusić na małym ogniu kilka minut, aż por zmięknie i uważać, aby się nie przypaliły. Patelnię można przykryć pokrywką. Gdy szynka z porem jest już gotowa, to dodajemy śmietanę i znów dusimy na bardzo delikatnym ogniu przez kilka minut, aż składniki ładnie się połączą, a sos nabierze koloru. Na koniec doprawiamy tylko solą oraz pieprzem wedle uznania, pamiętając jednak, że szynka jest słona, więc z dodatkiem soli trzeba uważać.
W tym czasie, gdy sos na patelni delikatnie się gotuje, przygotowujemy makaron. Świderki, pióra lub spaghetti należy ugotować w osolonej wodzie według przepisu i własnych upodobań smakowych – może być mniej lub bardziej twardy – nie płuczemy go w zimnej wodzie, ale bezpośrednio po ugotowaniu dodajemy do gorącego sosu, delikatnie mieszamy i pozwalamy jeszcze przez kilka minut połączyć się składnikom na ciepłej patelni pod przykryciem. Dzięki temu danie zyska na smaku i konsystencji. Gotową potrawę najlepiej od razu przełożyć na talerze i posypać na przykład zieloną pietruszką.
Przepis naprawdę jest prosty a wszystkie potrzebne składniki można znaleźć na przecenie w gazetce Lewiatan.
Kto się zgadza – podaje dalej. Dla mnie sprawa jest oczywista
To jest właśnie to, co potrzebuję do rozwoju.
Te treści są warte uwagi nie tylko specjalistów. Każdy powinien to wiedzieć