Wyposażenie dla gastronomii – jak wybrać te najlepsze?

Wyposażenie dla gastronomii – jak wybrać te najlepsze?

Większości osób lokale gastronomiczne kojarzą się ze świetną obsługą i bardzo dobrym jedzeniem. Jest to jednak również miejsce pracy dla kucharzy czy kelnerów. Aby zapewnić im odpowiednie warunki, należy odpowiednio wyposażyć lokal, na przykład w odpowiednie meble. Czym kierować się przy ich wyborze i jakie sprawdzają się najlepiej? Na te pytania odpowiadamy w poniższym artykule.

Wyposażenie kuchni i zaplecza – postaw na stal nierdzewną

Meble do gastronomii przede wszystkim powiny być wykonane z materiałów wysokiej jakości. Nowoczesne wyposażenie Orest Polska oferuje właśnie takie elementy ze stali nierdzewnej. Materiał ten jest odporny na eksploatację, więc bez problemu posłużą wiele lat. Co więcej, są też łatwe w czyszczeniu, co jest istotne w restauracyjnej kuchni.

Kupując wyposażenie do gastronomii warto także zwracać uwagę na różnego rodzaju paramentry techniczne oraz atesty czy certyfikaty, które są niezbędne w przypadku mebli mających kontakt z żywnością. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że meble ze stali nierdzewnej są neutralne w kontakcie z żywnością, dzięki czemu nie zmieniają jej składu chemicznego. Takie wyposażenie jest inwestycją na lata, nie warto wybierać więc tych najtańszych.

Jakie elementy wyposażenia są niezbędne?

Kuchnia w lokalu gastronomicznym powinna być odpowiednio zorganizowana, aby praca w niej była komfortowa. Do niezbędnych elementów należą przede wszystkim:

  • stoły i blaty – powinno być ich tyle, aby zapewnić wystarczająco dużą powierzchnię do pracy,
  • szafki i półki wiszące – zawieszone na ścianie szafki czy półki to świetny sposób na wykorzystanie wolnej przestrzeni, zwłaszcza w mniejszych pomieszczeniach,
  • regały – są bardzo pojemne, a dzięki ich zastosowaniu kucharze mają niezbędne produkty zawsze pod ręką,
  • zamykane szafy – świetnie sprawdzają się do przechowywania rzeczy takich jak np. czyste naczynia,
  • zlewy – powinny być na tyle duże, aby bez problemu można było umyć w nich duże garnki czy patelnie.

Wszystkie te elementy oferuje Orest Polska. Dlaczego warto wybrać właśnie te produkty? Stal nierdzewna to idealne rozwiązanie dla lokali gastronomicznych. Meble z tego materiału są niezwykle wytrzymałe, łatwe w czyszczeniu i bezpieczne dla żywności. Ponadto, są też uniwersalne. Oznacza to, że idealnie sprawdzą się zarówno w kuchni, w której nieustannie panują wysokie temperatury, ale też w chłodniach.

Warto również wspomnieć, że wyposażenie gastronomiczne ze stali nierdzewnej można zamówić na wymiar, na stronie https://orest.com.pl/neytralnoe-oborudovanie/. Często zdarza się, że gotowe wyposażenie nie mieści się w restauracyjnej kuchni, ze względu na jej mały rozmiar czy nietypowy kształt. Właśnie dlatego możliwe jest wyprodukowanie ich na wymiar, dzięki czemu idealnie wpiszą się one w przestrzeń każdej, nawet najmniejszej kuchni.

Jeden komentarz do “Wyposażenie dla gastronomii – jak wybrać te najlepsze?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót na górę