- przez Testimo_Admin
Frittata to danie wywodzące się z Włoch, które od tego czasu stało się popularne na całym świecie. Jest zrobiony z jajek i może być pikantny lub słodki. Może być podawany na śniadanie, lunch lub kolację i zwykle jest podawany z boczkiem chleba. Frittaty są najczęściej spożywane we Włoszech, Hiszpanii i Portugalii, ale zyskują na popularności w Stanach Zjednoczonych.
Co to jest frittata?
to danie na bazie jajka, które przypomina omlet lub quiche. Można go przygotować z białek wszystkich jaj lub z mieszanki całych jaj i białek jaj. Tradycyjnie przygotowuje się go na patelni na płycie kuchennej, ale można go również upiec w piekarniku. Frittaty mogą być wytrawne lub słodkie i zazwyczaj podaje się je z dodatkiem chleba.
Skąd wzięła się nazwa dania?
Słowo „frittata” pochodzi od włoskiego słowa oznaczającego „smażony”. Uważa się, że pochodzi z Sycylii, ale zyskał popularność w innych częściach Włoch w okresie renesansu. Frittata stała się popularna, ponieważ była sposobem na wykorzystanie resztek składników z innych posiłków. Dzisiaj frittaty są nadal przygotowywane z dowolnych składników, które akurat są pod ręką, ale istnieje również wiele przepisów na konkretne frittaty, które wymagają określonych składników.
Składniki na smaczną frittatę
-8 jaj
-1/2 szklanki mleka
-1/4 łyżeczki soli
-1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
-1 łyżka masła
-1 szklanka startego sera
-1/2 szklanki pokrojonej w kostkę szynki
-1/2 szklanki pokrojonych warzyw (szpinak, pieczarki, cebula, papryka)
Jak przygotować danie?
Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich mleko, sól, czarny pieprz, starty ser, pokrojoną szynkę i pokrojone warzywa. Na patelni rozpuszczamy masło i gdy patelnia jest już rozgrzana wylewamy jajka z dodatkami, smażąc frittatę podobnie do omletu. Gdy jajka się zetną i będą zarumienione, danie jest gotowe do jedzenia. Możemy je teraz pokroić na kawałki, jak pizzę i podać na osobnych talerzach. Dzieci uwielbiają jeść frittatę z dodatkowymi sosami, jak ketchup czy majonez, ale tak naprawdę to danie jest pyszne niezależnie od dodatków.
Twój blog zawsze mnie uszczęśliwia.
Jestem Ci bardzo wdzięczny/na za to, co robisz.
Te treści są warte uwagi nie tylko specjalistów. Każdy powinien to wiedzieć